top of page

Три ключі до успішного початку навчального року


Дослідниками з Бейлорського університету було ініційовано збір педагогів з різних країн світу з метою обговорення основних проблем у сфері освіти та визначення шляхів покращення освітнього процесу у новому навчальному році в умовах пандемії.

Впродовж трьох місяців кращі педагоги з різних куточків світу в онлайн форматі обговорювали різні варіанти навчального процесу, визначали найважливіші критерії для будь-якої форми навчання. В результаті гарячих дискусій викладачі дійшли висновку, що успішний та ефективний навчальний процес формується на трьох засадах: добробут, залучення та зворотний відгук.

На перше місце педагоги поставили добробут. Оскільки для створення успішного навчального процесу кожен з його учасників повинен мати рівновагу між власним фізичним, психічним, соціальним, емоційного та духовним станом.

Адміністрації шкіл повинні піклуватись про добробут своїх викладачів та учнів. Періодично зв’язуватись з ними, щоб дізнатись про їх стан та при необхідності мати змогу надати поміч. У свою чергу викладачі мають турбуватись про своїх учнів та бути з ними на постійному зв’язку.

Під час карантину у деяких успішних школах були створені така звані менторські групи з педагогів та учнів, які допомагали деяким школярам з молодших класів розв'язувати проблеми, що виникали в процесі дистанційного навчання. Також така взаємопоміч сприяла у поліпшені ситуації, пов’язаної з соціальною ізоляцією.

Другим критерієм успішного навчального процесу є взаємодія та залучення. Незважаючи на форму навчання, вчителі не повинні забувати, що вони є важливою частиною освітнього процесу. Необхідно завжди бути з учнями на зв’язку, сприяти у розв'язанні проблем, що виникають. Викладачам слід більш відповідально підходити до форми подачі нової інформації. Для цього можна залучити учнів, які підкажуть найбільш оптимальний варіант. Їм можна також запропонувати створити власний навчальний матеріал. Гарним способом підвищення активності учнів є змагання, що можна реалізувати через різні олімпіади, конкурси, вікторини чи квести.

Останнім важливим критерієм є зворотний відгук. Викладач має навчити учнів формувати та виражати власну думку щодо перебігу навчального процесу. Школярі повинні мати можливість проаналізувавши ситуацію, зробити свій відгук та надати оцінку проведеній викладачем роботі. Надані висновки педагог має взяти до уваги для подальшого формування освітнього процесу.

В умовах невизначеності щодо формату навчання нового навчального року стабільність трьох основних критеріїв є досить важливою. Оскільки вони є міцною платформою для подальшого успішного розвитку освітнього процесу.


0 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
Пост: Blog2_Post
bottom of page